Kedi Koltuğu Bakımı ve Temizliği

Öncelikle genel bakım ve temizliğinden bahsedeceğiz.

Güneş ışığı: Kadife kumaş güneş ışığına duyarlı bir kumaş türü olduğundan direkt güneş ışığından sakınmalısınız. Renk solması problemini yaşamamak için, koltuğunuzu evinizin direkt güneş ışığı almayan bir noktasına yerleştirin.Genel temizlik: Kadife kumaş dokusundan ötürü tüy toplayabilir. Kedinizin tüy yapısı ve tüy dökme durumuna göre belirlediğiniz düzenli aralıklarla ve uygun bir süpürge başlığıyla süpürmelisiniz. Genel temizliği el süpürgesi ya da uygun başlıklı elektrik süpürgesiyle yapabilirsiniz. Tozların daha kolay çıkmasını sağlamak amacıyla yumuşak bir fırçayla süpürme öncesi fırçalayabilirsiniz.

Aynı zamanda yumuşak tüy toplama fırçalarıyla da iyi sonuçlar alabilirsiniz. Hem kumaştaki yön izlerini düzeltecek hem tüyleri toplayacaktır.

Peki lekelenmesi durumunda ne yapmalısınız? Mesela bir sıvı dökülürse ne yapmalısınız?

Beyaz sabun: Kadife kumaşlar temizlenirken içerisinde ağartıcı bulunmayan bir temizlik malzemesi kullanılmalıdır. Ağır kimyasallar yüzeye kalıcı zararlar verebilir. Temizlik için kullanacağınız sabunlu karışımı, koltuğun görünmeyen bir yüzeyinde uygulayarak test edebilirsiniz. Bu sayede koltuğa zarar verip vermeyeceğini görebilirsiniz.Kâğıt havlu: Kâğıt havlu, kumaş üzerine bir şey dökülmesi durumunda, yani ilk aşamada, koltuğunun yüzeyindeki fazla sıvıyı emmesi için kullanılmalıdır. Kâğıt havluları leke çıkarmak için kullanmayı denerseniz parçalanabilirler. Tampon hareketlerle dökülen sıvıyı yüzeyden almakla başlamalısınız. Kağıt havluları, kumaş üstünde sıvıyı çekmesi için bir süre bekletebilirsiniz.Pamuklu bez: Kadife kumaş temizlerken her zaman pamuklu bezler kullanılmalıdır. Pamuk sıvıları ve kötü kokuları içerisine hapsetme konusunda diğer bez türlerine göre çok daha etkilidir. Tiftiklenmeyecek, temiz bir bez tercih etmelisiniz. Fazla sıvıyı aldıktan sonra, silme adımına geçebilirsiniz. Bir kabın içerisinde sabunlu su karışımı hazırlamalısınız. Ardından kabın ağız kısmını kapatıp köpürene kadar sallamalısınız. Bu karışımın köpüklü kısmıyla ıslatıp sıktığınız bezle lekenin mümkün olduğunca fazlasını çıkarana dek hav yönüne doğru hafifçe silmelisiniz. Leke gözle görülür bir şekilde kaybolana kadar tekrar edebilirsiniz ancak koltuk yüzeyini tamamen ıslatmamaya dikkat edin. Temizlerken sadece nemli bir alan oluşturmalısınız.Kurutma: Temizlik sonrası koltuğunuzu havadar bir ortamda kendi kendine kurumaya bırakmalısınız. Daha çabuk kurumasını istiyorsanız, kurutma makinesini düşük ısıda, 15 cm uzaktan tutarak süreci hızlandırabilirsiniz. Kuruduktan sonra, yumuşak bir fırça ya da yumuşak bir sünger yardımıyla kumaş ipliklerinin düzgün görünmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer ıslak temizlik sonrasında leke çıkmadıysa, temizlik adımlarını tekrar etmeyi deneyebilirsiniz ya da uygun profesyonel temizlik şirketlerine başvurabilirsiniz.

Eğer dökülen kuru bir madde ise, ne yapmalısınız?

Uygun başlıklı bir süpürge yardımıyla dökülen maddeyi, dağıtmadan ve özenli bir şekilde koltuğun yüzeyinden toplamalısınız. Kumaşı ovalarsanız madde yayılabilir ve koltuğun içine işleyebilir, iç malzeme zarar görebilir.

Kurumuş bir maddeden bahsediyorsak (salya gibi) ütü buharından yararlanabilirsiniz. Kumaşa zarar vermemek için ütünün kumaşa yüksek ısıda temas etmesinden kaçınmalısınız. Bir noktada birkaç saniyeden fazla durmadığınıza ve ütünün en düşük ayarda olduğuna emin olun. Ütü buhar püskürtmeye başladığında, ütüyü kumaş ipliklerinin tersi yönünde dikkatli bir şekilde, nazikçe hareket ettirin. Buhar verirken iplikleri fırçalamak üzere sert bir tiftik fırçasını nazikçe kullanın. Burda amaç lekenin yumuşayıp fırça yardımıyla kumaştan ayrılmasıdır.

« Anasayfa